A hang tisztaságának  zavara: a tiszta zöngehanghoz zörejelemek járulnak.

Ennek két oka van, egyrészt a hangszalagok tökéletlen záródása, illetőleg az ennek következtében kialakuló zörej. Másrészt  betegség (gyulladás, csomó) következtében az ép hangszalagok periódikus rezgése  aperiódikussá válik.

Előidéző ok lehet még: gégehurut, dohányzás, a hangszalagok izom eredetű mozgászavarai bénulások, a hangképzés túlerőltetése.

A hangképzés az enyhén fátyolos hangtól a közepesen , illetve az erősen préselő-feszítő hangképzésen, rekedtségen át a suttogásig terjedhet. A hangtartás rövidebb, a folyamatosan tartott hang megtörhet, a hangmagasság nem megfelelő.

Beszéd közben a nyaki erek megfeszülnek. Az izomfeszülés a gégére, garatra, lágyszájpadra, a légző-és hasizmokra is kiterjedhet. A beteg nem tudja jól beosztani a levegőt,gyakran indokolatlan helyen veszi. A hangindítás kemény. Ez a rendellenes technika a hang kifáradásához , majd rekedtséghez vezet. Elégtelenül zár a hangszalag, a hangszélek lekerekítetté válnak, és hangszalagcsomók keletkezhetnek.

A pszichogén dysphónia pszichés eredetű félelmi vagy szorongásos állapot következtében alakul ki.

3-4 hét után is elhúzódó rekedtség esetén gégészeti, illetve foniáter szakorvosi és logopédiai vizsgálat szükséges.

Fontos a mielőbbi logopédiai-foniátriai terápia megkezdése, melynek célja a hangképzés átnevelése. A logopédiai kezelés során általános izomlazítást végzünk, kialakítjuk a helyes légzést, a megfelelő hangmagasságot, a lágy hangindítást, a levegő helyes beosztását, a jó artikulációt, a hangerő fokozását.

Amennyiben a  hangszalagcsomó már kialakult, és logopédiai kezelés hatására nem javul a rekedtség, indokolt a csomók műtéti eltávolítása, majd a hangterápia folytatása.

Szükség esetén szorongásoldó gyógyszer szedését javasolja az orvos.